LYRA
LYRA je slovenská firma, která vytvořila doslova čokoládovou revoluci. Nejenže jsou její produkty prvotřídní svou kvalitou, ale dokonce některé z nich získaly ocenění na prestižní mezinárodní gastronomické soutěží GREAT TASTE v roce 2014 a 2015 v Londýně. Čokoládovna je známá také díky svému zakladateli – Karolovi Stýblovi, který má titul Master chef chocolatier.
Pomyslným zlomem slovenské značky prvotřídních čokolád byl rok 2009, kdy se její zakladatelé setkali s kolumbijskou firmou Casa Luker, od které přijali pozvání na vlastní plantáže v Jižní Americe a stali se partnery.
„Otevřel se nám svět kvalitní výběrové čokolády, na jakou jsme dosud nebyli zvyklí. Pochopili jsme, že vyrábět kvalitní čokoládu znamená znát každého farmáře, každý strom, každý detail. Znát celou cestu kakaa a věnovat mu dostatek času. Absolvovali jsme školení na výrobu pralinek, čokoládovou akademii Barry Callebaut v Belgii i trénink u jednoho z nejlepších čokolatérů na světě Emmanuela Hamona ve Francii“.
Mezitím se v LYŘE pustili do vymýšlení receptů prvních vlastních čokolád a postupně rozšířili nabídku produktů. Některé z nich získaly prestižní ocenění - například Great Taste Awards, International Chocolate Awards aj., čímž se zařadili mezi nejlepší čokolády na světě.
V roce 2017 začala LYRA spolupracovat a odebírat vysoce kvalitní kakao od Indiánů z kmene Shuara v Ekvádoru. Další zlom nastal v roce 2019, kdy ve spolupráci s kolumbijskými farmáři byla vyvinuta vlastní receptura čokolády, kterou pro LYRU od té doby připravují.
LYRA znamená návrat k přírodě. Vyjadřuje ji hudební nástroj. A také zpěvný pták lyrebird (lyrochvost), který dokáže napodobit tisíce zvuků. „Takoví chceme být. Pestří, hraví a spjati s přírodou“.